GENTSE HEREN KAMPIOEN IN SH II

13 mei 2019

De Gentse heren hebben een fantastisch seizoen afgesloten met een verdiende titel. Ze wonnen zaterdag in Lago Rozebroeken met 8-4 van Wase en dat was genoeg voor het kampioenschap. De komende weken overleggen wij over de eventuele promotie naar de Super Liga.

Het was een ideale waterpolo-avond zaterdag in de Lago. De tribunes zaten goed gevuld en Tielt won de openingsmatch tegen Oostende. Dat wou dus zeggen dat Wase geen kampioen meer kon worden. De oppergaai was voor Gentse ( als het won van Wase ) of Tielt. De Gentse spelers waren enorm gefocust op deze match. Er was hard getraind, met ondermeer nog een derde oefenmatch tegen MZV uit de Super Liga. Het feit dat dit ook de laatste match van Niels Verhegge was, en dat coach Franky Malin dolgraag zijn eerste titel als coach zou pakken, motiveerde de Gentse spelers enorm. In de eerste periode namen ze een blitzstart. In een mum van tijd, en na mooi samenspel, stond het 5-0, dankzij doelpunten van Tanguy De Vrieze en Niels Verhegge, en eentje van Dries Baudonck. Bij Gentse valt ook de sterke verdediging op.

De Wase spelers wisten niet wat er hen overkwam. En beterschap was er ook in de tweede periode niet meteen te merken. Robin Ryckaert zorgde na 2 minuten al voor de 6-0 ! De supporters geloofden hun ogen niet, Tielt zag vanuit de tribune de titeldroom uiteenspatten. Kort daarop kan Wase twee keer profiteren van een man-meersituatie, en dat zorgt voor de 6-2. De Gentse scoort niet in die tweede periode.

In de derde periode valt het bij de Gentse helemaal stil. De automatismen lijken plots weg, het grote 30m-bad eist ook zijn fysieke tol. Gelukkig spelen de twee Gentse doelmannen een beresterke match, zowel Jan De Somviele in de eerste twee periodes, als Frank De Vogelaere na de rust. Wase komt, af en toe ook met een beetje tegenslag, niet meer tot scoren. Het blijft 6-2 na periode 3.

In de vierde periode wordt het even creepy voor de Gentse. Dat zoekt nog altijd naar de vorm uit periode 1, en daar profiteert Wase van. De Sint-Niklazenaren komen dichterbij. Het wordt 6-4, Tielt begint er weer in te geloven, en alle West-Vlaamse supporters gaan vol achter de Wase staan. Gelukkig zorgen de massaal opgekomen Gentenaars (waarvoor dank) voor het nodige weerwerk. En dat geeft de ploeg weer hoop. Doelman Frank De Vogelaere stopt een zeer belangrijke bal. Het wordt dus geen 6-5, maar wel 7-4 aan de overkant via Dries Baudonck. Op dat moment staan er nog iets meer dan 2 minuten op de klok en krijgt Wase de definitieve prik. Gentse vindt het vertrouwen terug en blijft kalm. Op 44 seconden voor het einde neemt Franky Malin nog een time-out, en die rendeert. Het wordt 8-4 via Lieven Lagast. Niels Verhegge krijgt dan zijn applausvervanging, en de coach kan even later het water in ! Zijn team is de verdiende kampioen in tweede nationale. Het feest werd ingezet en duurde tot in de vroege uurtjes ! Met dank aan de vrienden van Jago Sint-Amandsberg. Voorzitter José Pazos Casal was onze sympathieke gastheer !  https://www.jagosintamandsberg.be

De Gentse kan in principe nu een plaats opeisen in de Super Liga. Daar wordt de komende weken druk over gesproken met bestuur en spelers. Maar die titel, die pakken ze ons zeker niet af ! Die is voor de Gentse. De eerste gouden medaille voor coach Franky is binnen, en daar is heel de club ontzettend blij mee !