DAMES KAMPIOEN VAN BELGIE

7 May 2018

De dames van de Gentse hebben zich zondag in Mechelen tot kampioen van België gekroond. Ze verloren nipt van MZV Eeklo, maar de 9-4 van de heenmatch was ruim voldoende om de titel, na 1 jaartje Eeklo, terug naar Gent te halen !

De 5 doelpunten voorsprong uit de heenmatch was een nieuw gegeven voor het dameswaterpolo. In het verleden werd er gespeeld naar een best of three, dit jaar was het doelpuntensaldo na 2 matchen belangrijk. De Gentse, met een zieke en koortsige doelvrouw Lois Laton in de goal, startte goed, maar de efficiëntie was minder. Leen Baudonck treft de lat vanop man-meer, Sarah Nel schiet nipt naast, Janne Laton shot op de doelvrouw en ook Nona Laton treft de lat. Een ongeschreven sportwet zegt dat je de kansen moet afmaken of je krijgt het deksel op de neus. MZV Eeklo speelt vrank en vrij wegens “niets te verliezen”, en staat voor de Gentse het goed en wel begrijpt 2-0 voor. De Gentse moet even bekomen, maar MZV geeft hen die tijd niet. Het wordt 4-0 na de eerste periode, van een ferme start gesproken.

De Gentse wint het opzwemmen in periode 2, en Steffi Rijckaert zet met een raak afstandschot de 4-1 op het bord. De Gentse doelvrouw kan zich dan al even onderscheiden met een knappe redding en een perfecte assist, 4-2. Maar de Gentse heeft teveel slordigheden in het spel. Mindere passes, iets te late beslissingen en vooral een afwerking die niet mee wil. Eeklo profiteert van deze onzekerheden en loopt uit tot 6-2. De talrijk opgekomen Gentse supporters ( waarvoor dank ) bijten zich de nagels van de vingers. Hun ploeg acteert te zenuwachtig. Toch kan Andrea Sanchez de aansluiting scoren, netjes afgewerkt, 6-3. De Gentse komt dan in foutenlast, zowel Nona Laton als Leen Baudonck pakken hun tweede uitsluiting. Lois Laton moet nog eens tussenbeide komen met een knappe save, en de laatste kans is voor Janne Laton. Haar afstandsschot wordt gepakt door de Eeklose doelvrouw. 6-3 halfweg.

De Gentse start goed aan periode 3. Vanop man-meer mag Sarah Nel aanleggen, de Eeklose keeper stopt de bal, maar Leen Baudonck is goed gevolgd en tikt binnen 6-4. De Gentse krijgt dan nog enkele kansen, Leen Baudonck schiet op de doelvrouw, een balletje van Nona Laton blijft drijven aan de doellijn. Ook Andrea Robbe mag op de doelvrouw afgaan, maar de Eeklose goalie stopt de bal. Aan de overkant pakt de Gentse doelvrouw Lois Laton uit met 2 knappe en belangrijke saves. Toch moet ze zich kort daarna omdraaien, 7-4. De Gentse komt beter in de match en voelt dat het de voorsprong niet groter mag laten worden. Nona Laton treft de Eeklose goalie, Steffi Rijckaert shot van ver op de lat. Kort daarop zijn Janne Laton en zus Nona alleen op doel af, Janne stuurt een perfecte bal naar Nona, die keurig afwerkt 7-5. Er komt wat meer spanning in de match.

In de laatste periode zet de Gentse alles op alles, maar de goal valt toch aan de overkant: 8-5. Leen Baudonck besluit daar persoonlijk iets aan te doen. Ze zet een knappe solo op en werkt die ook af, 8-6. Gentse laat zich meer en meer zien, maar de goal valt opnieuw aan de andere kant, 9-6. Gentse gaat in tegenaanval, Amber Vermaesen shot net over, en even later stuurt Lois Laton een perfecte lange bal naar Leen Baudonck, die perfect afwerkt. 9-7. Gent kan dan dichterbij komen vanop penalty, maar de bal gaat op de lat. De rebound gaat over. Aan de overkant gaat de bal wel binnen, 10-7 op 2’30 van het einde. Het eindoffensief van de Gentse komt te laat, Steffi Rijckaert en een ijzersterke Leen Baudonck scoren elk nog een keer, eindstand 10-9. Gentse verliest dus, maar is kampioen op basis van het aantal gemaakte doelpunten. Proficiat aan de Gentse dames, na een jaar van keiharde intensiteit heroveren zij de titel ! Ook bedankt aan coach en assistent-coach en aan de veelsupporters. Volgende week de halve finale van de beker op Antwerpen, en daarna volgt voor de geselecteerde speelsters van de nationale ploeg de trip richting Brno.