DAMES KLOPPEN EEKLO IN EIGEN HUIS

11 March 2018

De dames van de Gentse hebben zichzelf weer op de eerste plaats van het klassement gespeeld. KGZV won de topper in en tegen MZV Eeklo met 7-8.

Het was de laatste derby in het kleine bad van Eeklo. In juli gaat het nieuwe Verbauwenbad open, en dat wordt de nieuwe thuishaven van MZV Eeklo. Maar voor de topper tegen KGZV liep het stedelijk zwembad nog eens goed vol. Beide ploegen stonden voor de match op de eerste plaats met een gelijk aantal punten, maar de onderlinge confrontatie zette Eeklo in het voordeel. Winnen was dus de boodschap voor beide teams om alleen op kop te komen.

Eeklo wint het opzwemmen in periode 1. Maar de Gentse doelvrouw Lois Laton laat meteen de ambitie van haar team zien. Aan de overkant een eerste man-meer, en Janne Laton die scoort 0-1. Even later wordt Sien Verbeke helemaal alleen gelaten, en dat moet je niet doen. 1-1. Lois Laton pakt even later nog een shot van Eeklo, maar krijgt daarna een penalty tegen 2-1. De twee teams shotten voor de rest van die eerste periode elk nog twee keer tegen de paal. 2-1 na periode 1.

In de tweede periode gaat het spel vlot op en neer, maar niemand steekt er echt bovenuit. Toch klimt MZV naar een ruimere voorsprong vanop man-meer. Maar lang kunnen ze daar niet van profiteren, Nona Laton verschalkt de Eeklose doelvrouw met een prachtige lobbal, 3-2 halfweg.

Gelijk scenario in de derde periode. Beide ploegen houden elkaar perfect in evenwicht. MZV komt op 4-2 met een afgeweken bal van Linde De Wispelaere. Maar ook nu klampt de Gentse aan. Amber vermaesen werkt mooi af, 4-3. Het blijft een spannende pot waterpolo, er komen kansen aan beide kanten. De Gentse krijgt een man-meer, maar ziet die verloren gaan door een 2meter-fout. Aan de overkant krijgt Fee Lampaert tijd en ruimte om te kadreren, en dat doet ze met brio: 5-3. Maar de Gentse knokt terug, op karakter. Nona Laton scoort vanop een man-meer, en even later zet Sylvie Den Blauwen de bordjes gelijk na een enorme inspanning tegen de Eeklose doelvrouw. De Eeklose coach Sven Dietens pakt geel op die fase. Lois Laton pakt nog een goeie kans aan de overkant, en vanop man-meer komt Steffi Rijckaert in schietpositie, maar de bal glipt van de hand. Sylvie Den Blauwen shot “at the buzzer” nog op de lat: 5-5 na 3 perioden.

Het wordt dus weer een match die op details kan beslist worden. Fee Lampaert scoort de 6-5, en even later kan Linde De Wispelaere opnieuw scoren met een afgeweken bal 7-5. De Eeklose supporters beginnen stilaan aan een feestje te denken, maar dat is buiten de Gentse gerekend. Op karakter vechten de Gentenaars zich weer in de match. Janne Laton scoort vanop penalty de 7-6, en amper 40sec later scoort Sarah Nel met een strak schot de gelijkmaker. Lois Laton moet even later nog uitpakken met een goede redding. Op 2’45 van het einde pakt Gentse-coach Van Peteghem een time-out, en die rendeert. Opnieuw Sarah Nel met een strak schot, 7-8. Eeklo treft dan nog eens de lat en ook doelvrouw Lois Laton houdt de Gentse netten voor de rest van de match schoon. De Gentse wint zo de topper in Eeklo, en pakt de leidersplaats. Volgende week wacht opnieuw een topper, thuis tegen Brussels Calypso. Maar de eerste twee plaatsen in het klassement zijn definitief voor Gentse en Eeklo. Zij zullen dus onder elkaar moeten uitmaken wie de nieuwe kampioen van België wordt.