DAMES SPELEN OPNIEUW DE BEKERFINALE

29 March 2017

De dames van de Gentse Zwemvereniging hebben zich weer geplaatst voor de bekerfinale. In een kolkend zwembad van Ixelles
versloegen ze de Entente Brussel Dames met 7-9.

Op een doordeweekse dinsdag een match spelen om 21.30u in Ixelles, het kan ! Maar de speelsters van de Gentse tekenden allemaal
present, en ook de supportersschare was groot. Er was zelfs vocale versterking van de spelers van Aalst, waarvoor onze welgemeende dank !  De 13-4 van twee weken geleden tegen datzelfde EBD was zeker geen garantie op succes. In het kleine bad van Ixelles weten de Brusselse dames de tegenstander perfect op te vangen. En als het nodig is mag het zelfs een stukje ruiger zijn. Een lastige avond dus voor de Gentse dames. Zij kunnen voor deze match rekenen op de jarenlange ervaring van Steffi Rijckaert die de cap weer heeft opgezet.

Gentse start goed in de eerste periode, met al meteen kans voor Leen Baudonck. De thuisgoalie pakt. In de ondiepe zijde is de grote goal een belangrijk wapen daar in Ixelles.. De Entente gebruikt dat wapen ook, 1-0. Het antwoord van de Gentse komt er via Janne Laton, de lob gaat naast. Toch komen de Gentse dames gelijk, een hard werkende Sarah Nel zet de 1-1 op het bord met een mooi shot. En Gentse zet door, Leen Baudonck treft de lat, en even later scoort Sarah Nel opnieuw, 1-2. Maar de Entente knokt zich weer in de match. Het wordt 2-2, en even later vanop man-meer 3-2. De Gentse is even van slag af en krijgt nog een 4-2 om de oren. Tijd om wat bij te sturen.

Dat bijsturen lukt. De Gentse dames komen met de nodige vechtlust weer in het water. Een duidelijke penaltyfout wordt door de ene scheidsrechter niet gefloten, maar gelukkig heeft zijn collega aan de overkant de fout wel correct gezien, penalty en 3-4 via Janne Laton. EBD krijgt dan weer een man-meer, maar Leen Baudonck haar verdedigende werk is perfect ! Er komt dan een reeks aanvallen van de Gentse. Sylvie Den Blauwen treft de lat, maar vanop man-meer en via Sarah Nel wordt het 4-5. Ook Amber Vermaesen toont dan even haar verdedigende kunsten. En als het echt moet kan Lois Laton in de goal ook best aardig een balletje stoppen. Het zorgt voor frustratie bij de thuisploeg, die meer en meer fouten moet maken. Vanop man-meer scoort Sylvie Den Blauwen de 4-6. EBD scoort nog 1 keer tegen, en Sarah shot nog 1 bal net naast de paal. 5-6.

De spanning is te snijden in het bad van Ixelles, beide ploegen willen maar al te graag naar de bekerfinale. De beide supportersclans schreeuwen zich de kelen schor. Ze zien de Gentse , via Leen Baudonck, dicht bij de 5-7 komen. De bal strandt op de lat. Daarna gat de Gentse wat slordiger om met de passing. Daardoor gaan enkele kansen verloren. Aan de overkant is het aan Sarah Nel om te tonen dat ze ook een aardig stukje kan verdedigen, en ook Lore De Mulder werkt hard. Toch moeten de Gentse dames een 6e goal toestaan. 6-6. Steffi Rijckaert plaatst dan een bal over doel, en de thuisploeg komt, na alweer een vreemde beslissing van 1 scheidsrechter, op voorsprong: 7-6. Maar Sarah Nel kent een prima dag, zij knokt zich in een mooie positie en scoort de 7-7 na 3 perioden.

De thuisploeg blijft de foutjes opstapelen en verliest de nr 2 met drie fouten. Gentse scoort vanuit de man-meer de 7-8. Het talrijk opgekomen Gentse publiek zet zich nu voor de volle 100% achter de ploeg en dat rendeert, de Gentse controleert de wedstrijd. Op een volgende man-meer neemt coach Van Peteghem ook een time-out en die zorgt via Sylvie Den Blauwen voor de 7-9. EBD gaat nog een keer in de aanval , maar Lois Laton redt knap. De match is gespeeld, de laatste kansen zijn voor de Gentse: Steffi Rijckaert besluit op de keeper, Leen Baudonck schiet net naast, Sylvie Den Blauwen op de paal. Het eindsignaal komt er, en de ontlading is groot, Gentse speelt opnieuw de bekerfinale ! Op de laatste zaterdag van mei trekken we daarvoor naar het bad van la Louviere. De tegenstander
wordt normaal gezien MZV Eeklo, een ploeg die we nog enkele keren zullen tegenkomen voor het einde van het seizoen. Maar nu is het even genieten van deze stap, de bekerfinale is binnen, en dat is zeker een vast een verdiende overwinning voor de ganse ploeg. Maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost.