DAMES WINNEN TOPPER TEGEN EEKLO

25 November 2018
De dames van de Gentse hebben de topper tegen de buren uit Eeklo gewonnen met 12-9 . Gentse pakt zo eventjes 6 punten voorsprong op de dames uit Eeklo, met wel 1 match meer gespeeld.
Het zwembad Strop was aardig gevuld voor de enige echte topper in het dameswaterpolo tussen kampioen en bekerwinnaar KGZV en vice-kampioen MZV Eeklo. Zeg maar de twee toppers van het dameswaterpolo in België. Beide ploegen waren niet op volle sterkte. Gentse moest Nona Laton missen en Eeklo kwam zonder doelvrouw Maxime Van Vooren, Hilke Nuyt kwam daardoor in doel, en ook Linde De Wispelaere bleef geblesseerd langs de kant. De Gentse start goed, bij de eerste aanval scoort Sylvie Den Blauwen al meteen de 1-0. Het antwoord van MZV komt er via Fee Lampaert, maar doelvrouw Lois Laton stopt het schot van de Eeklose nummer 7. KGZV-kapitein Janne Laton moet er dan even uit met een persoonlijke fout, maar Eeklo doet niets met de man-meer. Het is Janne Laton zelf die even later de 2-0 op het bord zet. Eeklo heeft het moeilijk met de Gentse, de aanvallen komen goed op gang, en op 3 minuten van het einde van periode 1 scoort Janne Laton haar tweede van de avond, 3-0. Eeklo-coach Jan Lievens gooit dan Lien Fiers in de strijd, en dat loont. Zij scoort vanop afstand de 3-1. Maar KGZV is niet onder de indruk, integendeel. De Stroppen blijven op zoek gaan naar meer, Sarah Nel scoort de 4-1. Jan Lievens neemt op 22 seconden voor het einde van periode 1 nog een time-out, en dat blijkt een goede zet. Rune Lievens wordt allen gelaten, en vanuit die zee van ruimte zet zij de 4-2 op het bord.
De Gentse krijgt bij de start van periode 2 al enkele kansjes, zonder succes. Het is MZV dat scoort via Nele Swimberghe, 4-3.  Gentse voelt plots de adem van MZV, en moet ook de gelijkmaker toestaan via Hazel Verhoeven. De zenuwachtigheid slaat snel om in doeltreffendheid, Steffi Ryckaert en Sylvie Den Blauwen zetten de 6-4 op het bord. Gentse krijgt dan nog een man-meer , maar de levert niets op. De beide coaches nemen dan elk een time-out, zonder succes. Op 1’20 van de rust moet Sylvie Den Blauwen ingrijpen, de ref fluit een penalty. Fee Lampaert neemt haar verantwoordelijkheid , maar Lois Laton stopt de 5-meter. Het Strop ontploft. Diezelfde Fee Lampaert kan op 11 seconden voor de rust toch nog eens scoren, 6-5.
In de derde periode is het weer de Gentse dat goed start. Amber Vermaesen scoort de 7-5. De Gentse verdediging geeft speerpunt Fee Lampaert weinig ruimte, en dan heeft MZV het moeilijk. Toch kan Fee haar even loswrikken, 7-6. Maar als Nele Swimberghe even later al haar derde fout pakt loop de Gentse uit. Via Janne Laton, Sylvie Den Blauwen en Andrea Robbe Sanchez wordt het 10-6. De match lijkt gespeeld.
Maar dat is zonder MZV gerekend. De Meetjeslandse dames krijgen plots veel ruimte van de Gentse.  Aanvallend komt de Gentse nog weinig aan het doel van Eeklo, aan de overkant moet Lois Laton van de Gentse meerdere keren tussenbeide komen. En MZV lukt de aansluiting, via Emma Bird en twee keer Fee Lampaert wordt het 10-9. Het Gentse publiek houdt even de adem in. Het zal toch geen waar zijn ? Op 1 minuut van het einde begaat Fee Lampaert  een penaltyfout, Janne Laton werkt keurig af, 11-9. De Gentse vergeet dan het balletje rond te spelen voor de laatste seconden, en Eeklo recupereert nog. Jan Lievens neemt een time-out, maar die brengt niets meer op. Het is Sarah Nel die met een fraai afstandsschot de 12-9 eindscore vastlegt. Een dik verdiende zege in de derby tegen Eeklo, maar de Gentse dames maakten het zichzelf bij momenten zeer moeilijk. Toch is dit een zege die vertrouwen geeft ! Proficiat dames !