HEREN 6 OP 6, DAMES KLOPPEN ANTWERPEN

30 September 2018

De Gentse waterpolomannen beginnen goed aan de competitie. Na de openingsmatch, thuis tegen Aalst, winnen ze ook de eerste uitmatch in Waregem. De nieuwkomer in tweede klasse werd geklopt met 9 op 12. De fysieke paraatheid van de Gentenaars gaf de doorslag. De dames begonnen hun competitie met een zege op Antwerpen.

Een verplaatsing naar Waregem is geen lachertje. Zeker als je dat moet doen zonder een geblesseerde Niels Verhegge. De Treffer is een klein bad, met de supporters dicht d’erbij. Daarbovenop verdedigen de West-Vlaamse spelers hun doel met hart en ziel. Je moet de West-Vlamingen echt passeren. Het eerste doelpunt viel dan ook voor de thuisploeg. Maar de Gentse herstelde zich snel. Robin Ryckaert zette de gelijkmaker op het bord, en Lieven Lagast scoorde vanop penalty de 1-2. De Gentse krijgt kort daarop een man-meer, maar doet er niets mee. Ook vanuit een time-out wordt er niet gescoord. Het duurt tot 7sec voor het einde van periode 1 dat er nog een doelpunt valt. Het is eentje voor de Gentse, via Maxx Vermaessen. 1-3.

Waregem komt stevig uit de startblokken in periode 2. De West-Vlamingen scoren al direct de 2-3. Maar Dries Baudonck tempert de vreugde, 2-4. Gentse laat kort daarop weer een man-meer liggen, Waregem profiteert en komt op gelijke hoogte 4-4. De wedstrijd dobbert dan wat naar halfweg. Aan beide kanten zien we persoonlijke foutjes en wat verkeerde passen. Maxx Vermaessen zet de ruststand op het bord, 4-5.

De thuisploeg zet de sterke start van periode 2 ook door in de derde periode. Binnen de eerste drie minuten scoren ze 2 keer en komen 6-5 voor. Cedric Creelle kan vanop man-meer weer gelijkzetten voor de Gentse. Op dat moment komt de Gentse fysiek naar boven. De thuisploeg heeft hard gewerkt, maar krijgt het zwemmend moeilijker. Gentse kan daarvan profiteren en via Lieven Lagast en Maxx Vermaesen uitlopen tot 6-8.

In periode 4 is het de Gentse dat de lijnen uitzet. Het spel van de thuisploeg wordt iets ruwer, er volgen enkele uitsluitingen. Lieven Lagast en Dries Baudonck maken de voorsprong groter: 6-10. Maar Waregem kan dan nog even profiteren van enkele foutjes bij de Gentse en terugkomen tot 9-10 op 3 minuten voor het einde. Maar opnieuw neemt de fysiek het dan over, Waregem is moegestreden en krijgt er nog 2 om de oren. Bij de laatste, een doelpunt van Tanguy De Vrieze, onthouden we de mooie assist van Kaj Petersen. De youngster maakte zijn debuut in de eerste ploeg en gaf een mooie crosspass naar Tanguy, die beheerst de 9-12 eindstand op het bord zette. Een verdiende zege voor de Gentenaars, die volgende week ex-ereklasser Mons ontvangen. De reserven wonnen hun match ook.

De dames van de Gentse begonnen vrijdag aan hun competitie. De eerste match, een verplaatsing naar Antwerpen, moest nog zonder de kersverse bruid Nona Laton afgewerkt worden. Antwerpse, met de nieuwe Spaanse coach Luis Ramon Lalinde Sanchez, is versterkt met Anne Istiry. Zij ziet haar nieuwe team meteen 0-3 achterkomen , na doelpunten van Sam De Caluwe en Sylvie Den Blauwen (2).

In de tweede periode verliest Antwerpen Anne Istiry met een out-def na een trap richting Janne Laton. Antwerpen krijgt daarna een man-meer maar doet er niets mee. Aan de overkant scoort Andrea Robbe de 0-4, en nog geen dertig seconden later staat het 0-5 via Leen Baudonck. Wat volgt zijn enkele uitsluitingsfouten voor beide ploegen, maar er wordt niet meer gescoord.

Ook in de derde periode kan Antwerpen geen vuist maken tegen het overwicht van de Gentse. Via Steffi Rijckaert en Leen Baudonck (2) komt de 0-8 op het scorebord. Antwerpen moet vooral verdedigen en ziet dat afgestraft worden met enkele uitsluitingsfouten.

In de laatste periode scoort Sylvie den Blauwen de 0-9, en dan valt de gentse scoremachine stil. Er komen nog twee man-meers voor de Gentse, maar die blijven onbenut. Het is Sofie Lievens die haar ploeg met 2 doelpunten op een 2-9 eindstand brengt. Een verdiende zege voor de landskampioen