HEREN ALLEEN LEIDER NA WINST TEGEN OOSTENDE

11 November 2018

Op zaterdag 10/11 stond in het Gentse Stropbad de topper in 2e klasse op het programma. Thuisploeg KGZV nam het in een rechtstreeks duel op tegen leider Oostende met de leidersplaats als inzet. Na een spannende en knappe pot waterpolo trekken de Stroppen aan het langste eind: 12-7 in het voordeel van de nieuwe leider.

Tijdens de opwarming ziet trainer Franky Malin Lasse Cornillie uitvallen met een blessure aan de rechterbovenarm. De andere spelers laten dat echter niet te veel aan hun hart komen, want ze weten wat er hen te doen staat bij aanvang van de wedstrijd. Winnen betekent dat ze over Oostende springen om zo het klassement aan te voeren. Die boodschap is duidelijk aangekomen bij de Gentse, want de eerste 2 kansen gaan direct binnen. Dries Baudonck en Tanguy De Vrieze zorgen voor de 2-0. ZE zullen er elk 5 maken deze avond. De bezoekende nummer 9 prikt de 2-1 tegen de touwen, maar wanneer diezelfde Tom Callebaut even aan de kant moet voor een persoonlijke fout, slaagt Niels Verhegge erin om de bal via de vingertoppen van de doelman in de korte hoek te laten verdwijnen, 3-1.  Doelman Jan De Somviele toont dan voor het eerst zijn kunnen om de 3-1 tussenstand te bewaren.

In de 2e periode krijgen we een ander spelbeeld te zien. Een man-meer voor de Gentse gaat verloren waarop even later Pieter-Jan Wellecan de score op 3-2 brengt. Dries vergroot de kloof opnieuw tot 2 doelpunten, maar daarna is het alleen nog Oostende wat de klok slaat. Matisse Vandermeulen brengt de score op 4-3 en wanneer Dries even later 20 seconden naar de kant moet met een persoonlijke fout, prikt Jeroen Michiels de 4-4 tegen de touwen. Even later krijgt Tanguy een uitgelezen kans om de Gentse met een voorsprong de rust in te sturen, maar doelman Wouter Michiels weet de bal knap uit zijn doel te houden.

Bij het begin van de 3e periode krijgen we langs beide kanten een andere doelman in het doel te zien. Dat betekent een terugkeer voor Reinder Vandersteene in zijn oude, vertrouwde ondiepe kant van het Strop. Reinder mag direct tonen aan het thuispubliek dat hij zijn kunsten van vroeger nog niet verleerd is, want met een knappe redding houdt hij Robin Ryckaert van de 5-4. Even later moet hij zich echter toch gewonnen geven op inzetten van Tanguy en Maxx Vermaesen die zo de score op 6-4 brengen. Wanneer Stijn Beirens 20 secondes naar de kant moet na een aanvallende fout, krijgt de Gentse de kans om de kloof te vergroten, maar de man-meer gaat helaas verloren. Tanguy neemt dan echter even het heft in handen en scoort 2 doelpunten op een rij. Zijn vreugde-uitbarsting na de 8-4 was alleszins veelzeggend! Even later lijkt doelman Frank De Vogelaere geklopt op een lob, maar Dries is goed gevolgd om zijn doelman uit de nood te helpen door de bal van de lijn te halen. Het laatste wapenfeit van deze periode is voor Pieter-Jan Wellecan die met zijn 2e goal van de avond de score op 8-5 brengt. De Gentse krijgt 23 secondes voor het einde nog een man-meer, maar die gaat helaas verloren.

In de 4e periode komt Wouter Michiels opnieuw in het doel en die ziet na 1 minuut zijn ploeg de 8-6 scoren. Hij ziet echter ook hoe zijn collega aan de overkant, Frank De Vogelaere, zich toont. Iets wat een constante zou worden deze periode! Daarna besluit Dries Baudonck dat zijn moment gekomen is. Met 3 doelpunten op een rij zorgt hij voor een kloof van 5 doelpunten, 11-6. Tussendoor had Frank opnieuw zijn kunnen getoond door een man-meer voor Oostende na een uitsluiting voor Philippe Dujardin tegen te houden. Tanguy scoort even later, maar wanneer hij even later 20 seconden naar de kant verwezen wordt, ziet hij hoe broer Matthis De Vrieze de meubelen redt door een bal te blokken op de doellijn. Even later krijgt Oostende opnieuw een man-meer, maar opnieuw staat doelman Frank pal. Na opnieuw 2 mooie reddingen moet hij zich uiteindelijk toch gewonnen geven op een inzet van ervaren rot Kurt Van de Sompele. Daarna pakt Frank echter opnieuw uit met een aantal knappe reddingen waardoor de 12-7 tussenstand ook de uiteindelijke eindstand wordt.

Een knappe collectieve prestatie met een paar individuele uitschieters zorgt ervoor dat de Gentse over Oostende naar de eerste plek springt. Een verdiende beloning voor al het geleverde werk op training. Op vrijdagavond trekt KGZV naar Antwerpen om daar die eerste plek te verdedigen.