HEREN VERLIEZEN TOPPER TEGEN DE WASE

17 maart 2019

De Gentse heren zijn op de laatste speeldag van de reguliere competitie hun leidersplaats, die ze al het volledige seizoen vast hebben, wellicht verloren. Gentse verloor de topper tegen de Wase met 11-14. Wase heeft nog 1 thuismatch te goed en staat 1 punt achter de Gentse. De kans is dus zeer groot dat zij over ons wippen en als leider de playoffs ingaan.

De laatste match van het seizoen was een specialleke. De tribune zat goed vol voor de laatste thuismatch van onze nummer 10, Niels Verhegge. Die stopt na dit seizoen met competitie-waterpolo. Zijn vrienden en familie kwamen met speciale Niels Verhegge fanclub-shirts naar de match. Mooi ! Verder kregen we ook het bezoek van onze burgemeester, Mathias De Clercq, en hielden we 1 minuut stilte ter nagedachtenis van Liliane Picha, de weduwe van onze ere-voorzitter Hugo rasschaert, die deze week overleden is.

Sportief moest dit dus onze avond worden, maar het draaide al snel anders uit. De jonge Pieter-Jan D’hooghe scoorde al snel de 0-1 met een mooi shot in de hoek. De Gentse kreeg meteen daarna een eerste man-meer, maar deed daar niets mee. De Wase daarentegen wel, 0-2 vanop man-meer. Het antwoord kwam er via Dries Baudonck, 2-1, maar de vele andere kansen voor de thuisploeg werden niet afgewerkt. We zouden die eerste periode al minstens drie keer de paal treffen. Wase werkt wel netjes af en loopt uit tot 1-4. De vele supporters zijn even stil. Gentse recht dan toch even de rug, via Lieven Lagast en Robin Ryckaert wordt het 3-4. Gentse voelt dat het kan, maar de Wase countert meteen deze gevoelens. 3-5 en 3-6 na de eerste periode.

Ook bij de start van periode 2 blijft het moeilijk voor de Gentse. Een enthousiaste bezoekende ploeg blijft vlot afwerken, na 2 minuten in periode 2 staat het al 3-8. De Gentse blijft knoeien met de man-meer, en ook in defense is het niet onze beste avond. Toch kunnen we nog twee keer scoren, via Dries Baudonck en Philippe Dujardin is het 5-8 halfweg.

Zelfde man-meer scenario in periode 3, Gentse krijgt ze , maar werkt niet af. Wase scoort weer wel. 5-9. Pas bij de vierde uitsluiting, een penaltyfout, scoren we tegen via Lieven Lagast. 6-9. Maar opnieuw laat de Wase ons niet dichter komen, integendeel. De Waaslanders lopen 6-10 uit. Maar dan begint de vermoeidheid al wat toe te slaan bij de Wase. Gentse voelt dat en zet een tandje bij. Via Tanguy De Vrieze, Lieven lagast en Niels Verhegge komt de stand op 9-10, de tribune zet zich volledig achter de thuisploeg. De GZV’s rollen van de tribune. Maar de Wase kan het feestje weer counteren op amper 50 seconden van het einde van periode 3, 9-11.

In de vierde periode is het fysieke overwicht van de Gentse zeer duidelijk. De Wase zwemt bijna niet meer en beperkt zich tot de middenlijn. Tanguy De Vrieze kan daarvan profiteren vanop zijn vleugel, 10-11. Zou dit de definitieve comeback zijn van de Gentenaars ? Nee ! De Wase steekt er weer een stokje voor. Het wordt 10-12 en vanop penalty 10-13 met nog 5 minuten te spelen. Gentse scoort nog tegen via Tanguy De Vrieze, maar op iets meer dan een minuut voor het einde zet Wase de kroon op het werk. 11-14. De Gentse verliest dus de topper en moet toekijken wat Wase thuis doet tegen Waregem om te weten of ze eerste of tweede eindigen. Jammer van het verlies, maar niets aan te doen, dat is de sport. De mindere afwerking en man-meer, plus de 12 shots op de paal maakten vandaag het verschil. De Wase was misschien ook iets gretiger aan de match begonnen, we mogen dus spreken van een verdiende zege. Op naar de playoffs !