MZV WINT EERSTE DERBY

2 November 2015

Na zeges tegen La Louviere en Jespo Antwerpen stond voor onze dames de eerste echte topper op het programma. Als voorprogramma op de topper tegen vice-kampioen Entente Brussels Dames stond het derby tegen MZV Eeklo op de kalender. Eeklo versterkte zich met Charlotte De Vos en kan ook weer rekenen op “pop-up” Fee Lampaert. Vooral de inbreng van Fee is een groot verschil, de voorzitter van MZV doet haar team draaien ! Ze hebben haar vorig seizoen duidelijk gemist. Bij de Gentse dames ontbreekt Steffi Ryckaert, zij neemt voortaan de rol van verzorger en mental-coach op zich. Een schouderblessure houdt haar voorgoed aan de kant.

Het zwembad was weer goed gevuld, de beide teams kunnen rekenen op een grote schare supporters. Gentse neemt de beste start, na 40 seconden zet Janne Laton de 1-0 op het bord. Het antwoord van Eeklo is een schot op de lat. Het gevaar komt weer van de andere kant, Carlota Robbe werkt mooi af, 2-0. En bijna werd het 3-0, het schot van Nona Laton werd gestopt door de Eeklose doelvrouw. Gentse zakt dan even terug, Eeklo profiteert. Een man-meer strandt op de lat, maar even later mag Sien Verbeke van ver scoren, 2-1. Net voor het affluiten van de eerste periode wordt het nog 2-2, een doelpunt van Fee Lampaert.

De Gentse schepen van Sport, Resul Tapmaz, is er intussen bijgekomen. Hij werpt de bal in bij de start van periode 2, en dat inspireert de Gentse dames. Janne Laton scoort vanop penalty de 3-2. MZV blijft aanklampen en scoort via Aube De Jaeger de gelijkmaker. Het tempo verdwijnt dan weer wat uit de match, beide ploegen krijgen hun kansen maar werken die niet af. Sylvie Den Blauwen besluit daar iets aan te doen en scoort de 4-3. Aan de overkant stopt de Gentse doelvrouw een mooie schietkans van Eeklo, maar even later is Lois Laton toch geklopt, 4-4 door Sien Verbeke. Eeklo gelooft nu in de kansen, en Hilke Nuyt zet haar ploeg voor het eerst op voorsprong. 4-5. Het is een aangename tweede periode, Gentse trekt volop in de aanval, en Janne Laton bezorgt met een knappe assist de kans op de 5-5 aan Leen Baudonck, die twijfelt niet ! Het laatste wapenfeit in die tweede periode komt er via Fee Lampaert, met een knappe revert zet ze de 5-6 ruststand op het bord.

In de derde periode valt er weinig te beleven, beide teams zoeken wat naar de gaatjes in de verdediging van de tegenstander. De coach van Eeklo krijgt geel van scheidsrechter Vanzeveren na protest, Gentse laat een man-meer onbenut en doelvrouw Lois Laton stopt een mooie kans van Eeklo. Op 38 sec van het einde valt er dan toch een doelpunt, eentje voor de Gentse op naam van Sylvie Den Blauwen.

De laatste periode moet dus het resultaat bepalen, en Eeklo trekt volop ten aanval. Fee Lampaert laat eerst een unieke kans liggen, ze gaat op snelheid richting Gentse doel maar besluit op de paal. Even later moet Lois goed tussenbeide komen. Allemaal signalen dat MZV gelooft in de zege. Hilde Nuyt brengt haar ploeg weer op voorsprong, en vanop penalty scoort Fee Lampaert de 6-8. Over die fase was er wat discussie, omdat er eigenlijk twee bewegingen waren bij het shotten. Maar de scheidsrechter ziet er geen graten in, Eeklo voor het eerst twee doelpunten voor. De Gentse probeert daar nog iets aan te doen, pogingen van Sylvie Den Blauwen en Carlota Robbe gaan over en naast. Het slotakkoord van KGZV komt er op 1 seconde van het einde, Sylvie Den Blauwen zet met haar 4e doelpunt van de avond de 7-8 eindscore op het bord. Een eerste nederlaag voor de landskampioen, maar er komen nog matchen tegen de buren, en het seizoen is nog lang. Volgende zaterdag om 19u is er al een volgende topper. Gentse speelt dan thuis tegen de vice-kampioen Entente Brussels Dames. Hopelijk kunnen ze dat doen met Nona Laton, zij raakte geblesseerd aan de linker arm.